Over de club

Welkom op de website van de Koninklijke Club van Griffonnetjes, Brabandertjes Papillons & Phalènes.

Onze club is één van de oudste rasclubs in België en is aangesloten bij de Koninklijke Maatschappij Sint Hubertus onder het nummer 10.

Op onze website geven wij alle nuttige informatie over onze 5 prachtige rassen zoals het vinden van fokkers, beschikbare nestjes. Wij beantwoorden al uw vragen wat verzorging, vachtverzorging, gezondheid, karakter, enz... betreft.

U kan ook lid worden van onze club. Wij publiceren jaarlijks 4 digitale nieuwsbrieven/clubmagazines door en voor de leden.

U vindt ons ook op hondenshows waar we nu en dan op onze clubstand staan om onze rassen te promoten.

Niet te missen is onze eigen Clubmatch met CAC.

Geschiedenis

Op 27 januari 1889 werd in “La Croix du Fer” - op de Grote Markt te Brussel - de “Club du Griffon ­Bruxellois” opgericht. In juni van datzelfde jaar besloot men echter dat de club voor haar activiteiten zou samenwerken met de Schipperkes Club onder de naam “Schipperkes Club et Club du Griffon Bruxellois”. De samenwerking met de Schipperkes Club bleef duren tot juni 1904.

Op 2 juni 1904 werd de “Club du Griffon Bruxellois” weer onafhankelijk van de Schipperkes club onder de naam “Club du ­Griffon Bruxellois” met de heer Désiré Demulder als voorzitter. Op 10 januari 1910 werd de club omgedoopt tot “Club ­Royal du Griffon Bruxellois et du Chien de Dame ­National” en behartigde ze ook de belangen van onder andere het ­Vlinderhondje en nog enkele andere kleinere rassen.

Onze Belgische gezelschapshondjes waren aanvankelijk erg populair en genoten ruime koninklijke belangstelling van ­Koningin Marie-Henriëtte en Koningin Astrid (1905-1935). Zowel Wereldoorlog I als Wereldoorlog II hebben ervoor gezorgd dat deze rassen praktisch verdwenen waren in België. Ook nu nog zijn deze Belgische rassen niet het meest vertegenwoordigd op Belgische hondenshows, hoewel er op buitenlandse shows al snel meer dan 100 inschrijvingen zijn waar te nemen.

Koningin Marie-Henriëtte met Brusselse Griffonnetjes