Verslag Clubmatch 2018

Ingediend door admin op vr, 12/07/2018 - 10:54
Verslag Clubmatch 2018 te Bissegem

Mijn dank aan het Bestuur en de bestuursleden van de Belgische Griffon, Papillon en Phalene Club voor de vriendelijke uitnodiging om hun rasspeciale te keuren. De showlocatie was uitmuntend. Er was een grote, goed aangelegde ring met rondom geplaatste zitplaatsen, van waaruit de toeschouwers konden kijken. De zaal was prachtig versierd voor Kerstmis, met rood tapijt, sprookjesachtige lichtjes en mooi versierde Cyclamen op de tafels.

Mijn partner en ik werden verwend door het Bestuur, in het bijzonder door voorzitter Liliane Deridder-Onghena, die er voortdurend op toezag dat we alles hadden wat we nodig hadden. We hadden een uitstekende lunch in de uitmuntende beschikbare eetgelegenheden. Mijn dag werd zoveel gemakkelijker gemaakt door mijn zeer professionele ringmeesters Conny Goossens en André Steegmans, die ervoor zorgden dat de ring procedures vlot verliepen.

De prijzen waren buitengewoon genereus voor de exposanten met hondenvoer van de sponsor, hondenbedden, speelgoed, kommetjes, enz... Ik zou hierbij ook graag het Bestuur willen bedanken voor de prachtige persoonlijke geschenken die ik graag gebruik bij toekomstige afspraken.

Ik wil ook de exposanten bedanken voor hun inschrijvingen en hun ondersteunende manier waarop ze mijn beoordelingen en kwalificaties hebben aanvaard. Er waren enkele mooie honden te zien en ik voel me heel bevoorrecht dat ik ze heb kunnen beoordelen, vooral omdat sommigen een behoorlijke afstand hadden afgelegd om hun honden aan mij te showen.

Mijn Best In Show plaatsingen waren als volgt:

BIS 1 Papillon
BIS 2 Griffon Belge
BIS 3 Phalène
BIS 4 Petit Brabançon
BIS 5 Griffon Bruxellois

Ik was heel tevreden over de algehele kwaliteit van de honden. Er waren geen enkele gangwerk problemen te bespeuren met betrekking tot patella-luxatie, wat een hele prestatie is, gezien dit een veel voorkomend probleem is in de kleine gezelschapshondenrassen. Ik was ook heel tevreden over de snuiten. Vele honden hadden excellente snuiten met het gewenste gebit. Sommige hadden een lichtjes open beet, maar dit was voor mij geen al te groot probleem gezien er geen incorrecte ondervoorbeten en bovenvoorbeten waren.

De presentaties waren indrukwekkend. De meeste honden waren vakkundig getoiletteerd wat bijdroeg aan hun algeheel profiel. De Griffons waren vakkundig getrimd om hun raskenmerken extra in de verf te zetten. De Papillons en Phalènes waren sneeuwwit zonder vlekken en met prachtige zijdeachtige vachten.

Enkelen waren nerveus of verlegen. Dit kan enkele redenen hebben, zoals schrikken, gebrekkige socialisatie, hormonen, enz... Ik zou willen benadrukken om toch met deze hondjes verder te werken. Enkelen waren zeer mooie voorbeelden van hun ras, maar konden niet verder door hun onvermogen om te showen. Ik spreek uit ervaring dat deze hondjes met het nodige doorzettingsvermogen hier niet alleen van kunnen herstellen om te showen, maar dat ze ook ooit hun kampioenenstatus kunnen claimen.

Een ander punt waarop ik de aandacht wil vestigen is grootte. Vergeet niet om rekening te houden met de grootte. Het is geen verrassing dat ik grote fan ben van de kleine gezelschapshondenrassen, maar grootte moet een aandachtspunt zijn. Ik zal altijd kiezen voor een grotere gezonde hond in plaats van een ongezonde kleinere tegenhanger, maar probeer altijd ergens tussenin te blijven wat grootte betreft. Te grote exemplaren gaan er snel grof gebouwd uitzien en missen dan de nodige verfijning die we verwachten van een klein gezelschapshondenras. Er waren enkele mooie exemplaren aan beide kanten van dit spectrum. Kleine gezelschapshondenrassen zijn klein en moeten daarom een niet al te grote gestalte hebben en hetzelfde geldt voor de extreem kleine exemplaren, hoe mooi ze ook zijn, probeer hun gestalte te verbeteren, want hoe mooi ze ook zijn, een te kleine gestalte kan resulteren in onjuist gangwerk door hun gebrek aan ruimte om de benen te plaatsen.

Ik wil graag nog een korte samenvatting geven van de belangrijkste winnaars. Hoewel elke voorgestelde hond een verslag kreeg, denk ik dat een korte samenvatting geschikt is om dit verslag af te ronden.

Best In Show 1

Een prachtige tricolour Papillon met perfecte markeringen. Zijn markeringen op het hoofd waren volledig symmetrisch, terwijl zijn vacht was zoals gewenst: overwegend wit met zwarte vlekken. Hoewel hij nog steeds een jonge hond is en nog niet volwassen, heeft hij een verbazingwekkende zijden vacht en werd hij onberispelijk geshowd. Toen dit kereltje bewoog, bewoog elk haartje zoals in een schoonheidszorg reclame, opnieuw de nadruk leggend op zijn fantastische showconditie. Hij had substantie, maar bleef toch sierlijk en elegant in de beweging. Zijn ogen verloren nooit het contact met zijn handler. Deze eigenschap, samen met zijn puur rastype en structuur, verzekerde hem ervan dat hem de toekenning "Best In Show" niet kon worden ontzegd.

Best In Show 2

Een prachtige zwarte Griffon Belge met een glimmende zwarte vacht die zo professioneel werd geshowd dat er goed werd ingespeeld op al zijn kwaliteiten. Opnieuw een hondje dat nog niet geheel volwassen was, maar er een is waarmee rekening zal moeten worden gehouden eens hij zover is. Zijn hoofd was zo mooi. Brutale expressie met een air van arrogantie in zijn gelaatsuitdrukking. Zijn afgeronde hoofd complimenteerde zijn prachtige gelaatstrekken die hem zo aantrekkelijk maakten. Nog een hondje die zo goed bewoog en dat zowel in beweging als in stilstand zijn mooie vierkant profiel behield.

BIS 1 - Planet Waves Forever Young Daydream Believers
BIS 2 - Barialis Mari Kation Kel-deon

Ik wil nogmaals iedereen bedanken die betrokken was bij om van deze show een gelukkige en succesvolle dag te maken. Ik wens zowel het bestuur als alle exposanten een zeer succesvol showseizoen 2019.

Keurmeester Dhr. Gordon Gault (IRE).