Patella luxatie

Als u uw hond wil laten controleren door een dierenarts op patella luxatie kan u hiervoor ons patella-luxatie-formulier gebruiken.

Wat is patella luxatie?

Patella luxatie is het loszitten van de knieschijf. Normaal gesproken ligt de knieschijf in de sleuf op het dijbeen. Bij sommige honden is de sleuf in het dijbeen echter ondiep en zit de aanhechting van de kniepees wat te ver naar binnen toe waardoor de knieschijf uit de sleuf naar binnen schiet. De knieschijf kan zowel naar de binnenkant van de knie wegschieten, als naar de buitenkant van de knie. De patella luxatie naar de binnenkant komt vooral voor bij kleine hondenrassen als de Parson Terrier en de Jack Russell Terrier, de Yorkshire Terrier, de Chihuahua, de Dwergpoedel, de Dwergpinscher en het Kooikerhondje. De patella luxatie naar de buitenkant is een zeldzame vorm; deze vorm komt voor bij grote rassen als de Flatcoated Retriever en de Chow Chow en treedt vaak op na één of ander trauma (auto-ongeval, verkeerd neerkomen) en in combinatie met een draaiing in het dijbeen. De meeste gevallen van patella luxatie hebben een erfelijke achtergrond.

Symptomen

De klachten van de hond zijn afhankelijk van de ernst van de patella luxatie. Honden waarvan de knieschijf slechts af en toe losschiet, lopen af en toe een paar passen met een opgetrokken pootje. Dit is voor een “gewone huishond” geen probleem, maar voor een showhond is het een gebrek. Als het losschieten van de knieschijf echter regelmatig optreedt en deze slechts af en toe terugspringt, heeft de hond moeite met overeind komen en met lopen. Deze honden gaan achter met O-beentjes en een soort kikkerpas lopen. Door het heen en weer schuiven van de knieschijf raakt het kraakbeen geïrriteerd en ontstaat ter plaatse een ontsteking met artrose als gevolg. De artrose zorgt weer voor extra pijnlijkheid in het kniegewricht.

Bij de ergste vorm van patella luxatie ligt de knieschijf er totaal af en is deze ook niet meer op zijn plaats terug te leggen. In dit geval kunnen honden niet meer normaal staan en moeten ze roeien met hun achterpoten om vooruit te kunnen komen.

Honden die regelmatig last hebben van een patella luxatie hebben een grotere kans op het krijgen van scheuren in de kruisbanden van de knie.

Behandeling

Honden met een hele lichte vorm van patella luxatie, waarbij de knieschijf maar heel af en toe losschiet, hoeven niet behandeld te worden. Het geven van een gewrichtsondersteunend supplement met glucosamine en chondroïtine kan eventuele klachten ten gevolge van artrose in de knie helpen verlichten. Bij ernstiger vormen van patella luxatie biedt alleen een operatie uitkomst.