Mitral Valve Disease (MVD)

Mitral Valve Disease (MVD) of Mitralisinsufficiëntie is een afwijking van de mitralisklep - een van de vier hartkleppen - meestal resulterend in lekkage. De lekkage ontstaat door het niet meer goed sluiten van de mitralisklep. 

Opsporing

Een hartprobleem is meestal herkenbaar aan een verminderd uithoudingsvermogen, benauwdheid, hoesten, ritmestoornissen, vermageren of een hartruis. Hartkwalen kunnen aangeboren zijn of zich op latere leeftijd ontwikkelen. 

Via auscultatie. Auscultatie gebeurt met een stethoscoop. De hond is niet verdoofd bij het onderzoek. Dit onderzoek is een efficiënt en goedkoop onderzoek, dat vooral gericht is op het opsporen van een bijgeruis. Als u uw hond wil laten controleren bij een dierenarts via auscultatie, dan kunt u hiervoor ons auscultatieformulier gebruiken.

Via echocardiografie. Deze non-invasieve methode met Doppler metingen is de voorkeursmethode voor het opsporen en bevestigen van erfelijke hartaandoeningen die vermoed worden na klinisch onderzoek. Dit onderzoek mag niet onder verdoving gebeuren. Dit onderzoek duurt langer en is duurder dan een auscultatie. Sommige dierenartsen gaan een deel van de vacht wegscheren, wat voor showhonden wel een probleem kan zijn. Bespreek dit met de dierenarts op voorhand.

Therapie

Een goed en zorgvuldig hartonderzoek maakt het mogelijk om een hartafwijking op tijd vast te stellen. Hoe eerder een afwijking vastgesteld wordt, hoe eerder een juiste therapie kan worden ingesteld. Er bestaat geen algemene therapie en een gerichte behandeling is afhankelijk van de individuele diagnose van de hond.

Erfelijkheid

De aandoening is erfelijk.