Epilepsie

Als u uw hond wil laten controleren door een dierenarts op epilepsie kan u ons epilepsie formulier gebruiken.

Wat is epilepsie?

Epileptische aanvallen zijn de fysieke manifestatie van ongecontroleerde en hyper-synchrone elektrische activiteit in de hersenen en zijn het meest voorkomende neurologische probleem bij honden en katten.

Hoe weet ik of mijn hond epilepsie heeft?

Verschillende soorten epileptische aanvallen kunnen bij dieren voorkomen. Meestal worden ‘algemene’ aanvallen gezien. Algemene epileptische aanvallen veroorzaken bewustzijnsverlies, onwillekeurige repetitieve bewegingen, plassen, speekselafscheiding en ontlasting. Kleinere of 'gedeeltelijke' aanvallen omvatten meer focale gebieden van de hersenen en kunnen verschijnen als spierspasmen / trillingen, abnormale sensaties of zelfs hallucinaties. Uw huisdier kan enige variatie vertonen in de bovengenoemde symptomen, maar wees gerust, uw huisdier voelt geen pijn tijdens een aanval en is zich er grotendeels niet van bewust dat het gebeurt.

Wat is de oorzaak van epilepsie?

Epileptische aanvallen kunnen optreden vanwege een identificeerbare oorzaak; zoals intoxicatie, nierziekte, leverziekte, misvormingen van de hersenen, tumoren of ontsteking (de zogenaamde 'symptomatische' epilepsie). Wanneer een onderliggende oorzaak niet kan worden vastgesteld, is primaire of idiopathische epilepsie de veronderstelde diagnose. In de meeste gevallen nemen we aan dat dit gerelateerd is aan een onderliggende genetische aanleg, maar er zijn meerdere genen en omgevingsfactoren betrokken bij de ontwikkeling van epilepsie.

Hoe wordt epilepsie vastgesteld?

Geen enkele test kan uitwijzen of uw huisdier primaire epilepsie heeft. Het is wat we een 'diagnose van uitsluiting' noemen, omdat er meerdere tests nodig zijn om alle andere oorzaken van aanvallen uit te sluiten. Doorgaans wordt een diagnostisch onderzoek opgesplitst in twee delen; ten eerste om ziekten te onderzoeken en uit te sluiten waarbij de aanvallen worden veroorzaakt door een probleem buiten de hersenen, ten tweede om die binnen de hersenen zelf te onderzoeken en uit te sluiten. Er zal van uw huisdier hoogstwaarschijnlijk een bloedmonster en een urinemonster worden afgenomen als onderdeel van het diagnoseproces.

Primaire epilepsie heeft hoogstwaarschijnlijk een complexe genetische en omgevingsoorzaak. Het gebeurt zelden dat dierenartsen en wetenschappers in staat zijn de genen te identificeren die verantwoordelijk zijn voor individuele dieren of hondenrassen; het is echter bekend dat verschillende hondenrassen een hoger 'familiaal' risico op epilepsie hebben, hetzelfde kan gelden voor katten. De meeste epilepsieën zijn 'polygenetisch', met mutaties in veel genen. Dit betekent dat in tegenstelling tot recessief erfelijke genetische ziekten, fokken om epilepsie te voorkomen erg moeilijk is en primaire epilepsie kan worden gediagnosticeerd in elk individueel dier van welk ras dan ook, ondanks meerdere normale generaties en nesten.

Hoe wordt Epilepsie behandeld?

Het is voor de meeste dieren met epilepsie mogelijk om een ​​uitstekende levenskwaliteit te hebben. Epilepsie is echter een chronische en af ​​en toe progressieve ziekte die moet worden behandeld.

Er zijn veel verschillende anti-epileptica beschikbaar voor de behandeling van epilepsie. Uw neuroloog of dierenarts zal de eerste plaats bepalen welke geneesmiddel geschikt is op basis van het type en het aantal aanvallen dat uw huisdier heeft gehad.

Wat is de prognose van epilepsie?

De prognose voor epilepsie is meestal goed, hoewel het grotendeels afhankelijk is van het aantal aanvallen een dier heeft gehad.

Bron: Fitzpatrickreferrals