De Koninklijke Club van Griffonnetjes, Brabandertjes, Papillons en Phalènes wenst hierbij haar bezorgdheid uit te spreken over de recente kynologische ontwikkelingen in Nederland.
We zijn bezorgd over de nieuwe wetgeving die door de Nederlandse regering werd aangenomen inzake het fokken van onze Belgische rassen. De vereisten van de Nederlandse wet vernietigen volledig de integriteit, rastype, identiteit en het bestaan van onze rassen. De genomen beslissingen lijken gebaseerd te zijn op bedenkelijk "advies", niet gesteund door wereldwijd aanvaard professioneel onderzoek en bijstand.
We zijn verrast om te zien dat het Nederlandse FCI lid "Raad van Beheer" heeft beslist om niet langer FCI stambomen uit te reiken voor Griffon Bruxellois, Griffon Belge, Petit Brabançon en 9 andere brachycefale rassen die volledig conform de FCI standaarden zijn. Toegewijde Nederlandse fokkers van onze rassen worden nu verplicht tot het registreren van rasloze kruisingen, die niet langer herkenbaar zijn als onze rassen, om een FCI stamboom te krijgen. Deze beslissing is onaanvaardbaar en was niet eens een vereiste van de Nederlandse regering.
De rasstandaarden 80, 81, 82 worden behartigd door het land van oorsprong, België. Ze zijn in de handen van haar nationale kennelclub Sint-Hubertus (KMSH-SRSH) en haar Ras Standaarden Comité. Als een van de oudste rasclubs in het land, gesticht in 1889, beschouwen we onze rassen als Levend Belgisch Erfgoed. Er zijn geen enkele geldige redenen te bedenken waarom de genoemde rasstandaarden gewijzigd zouden moeten worden. We verwerpen resoluut het idee van geregistreerde kruisingen met onze rassen Brussels Griffonnetje, Belgisch Griffonnetje en Klein Brabandertje.
De Belgische rasclub steunt volledig de FCI voorzitter Tamás Jakkel en haar professor Niksa Lemo (FCI Wetenschappelijke Commissie), met hun gekozen richting van een samenwerking met het professionele onderzoeksteam naar brachycefalie, geleid door Jane Ladlow en de Kennel Club in de UK. We beschouwen het professionele gevoerde onderzoek van de Universiteit van Cambridge wereldwijd als de meest betrouwbare gids voor het fokken, verbeteren en behoud van onze Belgische brachycefale rassen.
Uit respect voor onze serieuze Nederlandse fokkers en de vele Nederlandse liefhebbers van onze rassen, hopen we dat de Nederlandse autoriteiten hun wijsheid zullen aanwenden om de genomen beslissingen opnieuw te bekijken.
Het bestuur.